Hej!

Välkommen till vår hemsida.

Den innehåller information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför bara till dig som är minst 25 år.

Please verify that you are more than 25 years old.

 Jag är över 25 år / I am at least 25 years old

Blog

– en hyllning till de klassiska ölstilarna

Vi på Oppigårds har alltid gillat att utforska smak, doft och karaktär. Öl är för oss ett uttryckssätt, som säger mycket om hur vi tänker och vad vi gillar. Vår första öl i kontinuerlig produktion, Golden Ale, inspirerades av de brittiska öarna och humlesorten East Kent Golding. Men vi kände oss inte begränsade av ölkulturella gärsgårdar, utan testade att höja ölen med en amerikansk fruktig humlesort. På liknande vis har vi blivit inspirerade av klassiska ölstilar från olika delar av världen och lagt till en twist som vi tycker passar.

Experimentlustan har drivits på av den ständigt växande floran av hantverksbryggerier världen över. Samtidigt som vi förtjusta ser på, bidrar till och tar del av nya öl som växer fram, känner vi oss allt längre från de traditionella ölstilarna. De som en gång inspirerade oss.

Med Oppigårds Heritage Collection vill vi lyfta fram ett antal traditionella ölstilar, som har bryggts i århundraden. Vi kommer att vara så trogna originalen som möjligt, använda traditionella råvaror för att nå den kvalitet som vi eftersträvar. Genom att bromsa upp en smula, se över axeln och hedra klassikerna, vill vi bidra till att ölkulturen rör sig framåt.


Äntligen kan vi brygga en riktig lageröl. På IK Grims gamla fotbollsplan har vi under tre års tid byggt upp ett nytt och modernt bryggeri. I det nya bryggverket kan vi nu värma mäsken i olika temperatursteg för att på så sätt bättre påverka det slutliga ölets karaktär och smak. Ölet är en riktigt ljus lageröl som bryggs på vårt vanliga bryggvatten som vi pumpar upp ur berget från 125 meters djup.

Samma vatten som vi bryggt öl på de senaste tolv åren. Nästan all malt är svensk pilsnermalt. Till den adderar vi en liten giva ljus tysk karamellmalt. För att skapa ett öl med låg men balanserad beska och nyanserad humlearom har vi valt en blandning av tyska och tjeckisk humle; Tettnanger, Saphir och Saaz. Det som slutligen ger ölet dess rena smaker är en kall jäsning med tysk lagerölsjäst följt av en lång och kall lagringsperiod.

Den 23 november har den premiär på Akkurat i Stockholm och finns sedan där i deras fasta sortiment. Under våren 2018 kommer den även till fler pubar runt om i landet. 


Vi har fått förmånen att ta del av en av få kvarvarande skärvor av gammal svensk ölkultur. En kultur som effektivt kvävdes av storskalig industriproduktion med likriktning av recept och metoder som följd. Men en liten skärva svensk öltradition har levt kvar i en familj där inte bara ölkulturen utan även ölets bakteriekultur gått vidare från en generation till nästa.

Jag kom i kontakt med Håkan Hultén i Hedemora redan för cirka 15 år sedan. Håkan och hans fru Kerstin bjöd hem mig på en fantastisk ölupplevelse. Vi provade oss igenom många av Håkans hembrygder. Denna lördagseftermiddag före jul 2005 öppnade mina ögon och smaklökar för ölstilar jag tidigare inte varit i närheten av. Provningen avslutades med det som man i deras släkt kallar för Gammalt öl.

Gammalt öl är ett öl som lagras i ekfat med en bakteriekultur som åtminstone har varit med sedan 1806! Efter lagring i två år har det mesta av det primärjästa ölets restsocker ätits upp av bakteriefloran i ekfatet. Resultatet är ett öl som i någon mån liknar t ex Rodenbach Grand Cru. Läs gärna mer på deras hemsida.

Vi fick några liter av detta öl med bottensats från Håkans fat för snart två år sedan. Vi har bryggt ölet några gånger och utökat vårt fatlager till idag fem ekfat. Några provsmak under resans gång lovar gott som man brukar säga.

För att hålla denna öl frånskild övriga öltillverkningen, så att inte vi får oönskade bakterier på fel ställe, påbörjar vi nu byggnationen av ett separat lagerhus för denna öl. Byggnaden skall stå klar under våren 2018. Däremot kommer det  ta något år innan första flaskan kan avsmakas. Inledningsvis blir volymerna mycket mycket små. Det kommer ta minst fem år innan vi fyllt lagret med ekfat. Och även då kommer det inte bli mer än kanske 15.000 flaskor per år.

Jag vill med detta öl visa Sverige att vi har haft en utvecklad ölkultur före bryggeridöden under 1900-talet. Dessutom är det fantastiskt bra i sin stil!

 

Björn Falkeström

Grundare Oppigårds Bryggeri


Just nu pågår utbyggnad av reningsverket för att bättre hantera framtiden och produktionstoppar. Installationerna skall vara slutförda under november vilket ger oss ännu bättre prestanda och kapacitet. En bra plattform för att fortsätta utvecklingen av bra, mer och bättre öl!

Redan 2015 driftsatte vi vårt reningsverk som renar vårt avloppsvatten ner till 2-10 mg BOD7 per liter innan det når Lustån som via Dalälven mynnar ut i Östersjön. Ett av världens mest förorenade havsområden.

I år räknar vi med att släppa ut totalt 13 kilo organiskt material. Det är mindre än vad en aktiv hembryggare belastar sitt kommunala avloppsnät med. Eller sätt det i relation till vad ni själva släpper ner i diskhon under en vecka. Vi släpper ut 13 kilo till vattendragen efter att ha tillverkat och sålt 2.000.000 liter öl. Vi ligger därmed cirka fyra gånger lägre än de senaste miljökraven som vi förhåller oss till. Samtidigt som vi är vad vi vet Europas enda bryggeri med eget reningsverk.

Det är så här vi jobbar ute på landet med miljö istället för att trycka massa miljödokument och springa på möten.

Björn Falkeström

Grundare Oppigårds Bryggeri


logotype

Skicka epost till: Oppigårds Bryggeri AB

×