Hej!

Välkommen till vår hemsida.

Den innehåller information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför bara till dig som är minst 25 år.

Please verify that you are more than 25 years old.

 Jag är över 25 år / I am at least 25 years old

1984 – Första hembryggareboken lånas på bibliotektet i Hedemora och första vörtkoket görs i mammas konserveringskastrull. Det enda jag kommer ihåg från detta projekt är att ölet smakade bara jäst, var väldigt ljust, väldigt svagt och i princip inte drickbart. Konserveringskastrullen finns dock kvar. Senare under 1980-talet gjordes lite hembrygder både som helmaltsbryggning och bryggning på extrakt. Ibland ok och ibland inte alls ok. 


1991 - Första facklitteraturen inom bryggeriteknik införskaffas från Skottland: Malting and Brewing Science i två volymer. På den här tiden bodde jag i Stockholm och skulle göra karriär inom ekonomi och ADB. Det hette så på den tiden. Nära brofästet till S:t Eriksbron på Kungsholmen låg en liten essensbutik där man kunde köpa små maltpåsar och ölsatser. 1992 startade även Stockholm Beer Festival. Jag var ut dit något av de första åren och hörde rykten om att det skulle startas ett mikrobryggeri i Stockholm. Min fru, ja vi var inte gifta då, ville dock inte bo i Stockholm.

1994 gick därför flyttlasset hem till Dalarna igen. Ute i en hästhage på föräldragården - Oppigårds låg en övergiven smedja som började rustas till hobbybryggeri. Smedjan hade min morfar flyttat dit 70 år tidigare för att ha som gårdssmedja. När el- och gassvets blev var mans egendom hade smedjan överlevt sin roll på gården. Att väcka liv i byggnaden var nog en god gärning i sig. Drömmarna om ett riktigt bryggeri kändes inte lika avlägsna hemma i Dalarna  som det var i Stockholm.

Det blev inte särskilt många hobbybrygder i smedjan. Jag gjorde i ordning ett bryggverk om 700 liter, bryggde i det några gånger med lite olika utfall innan själva bryggeriprojektet tog överhanden. På hösten 1996 grävdes en grop i backen nedanför smedjan för att förbereda för ett litet bryggeri. Budgeten låg kanske runt 400.000 kronor och jag hade 100.000 på banken. Planen var att få igång bryggeriet på två eller max tre år. 

Brygghusutrustningen svetsades ihop av begagnade processtankar, de öppna jäskaren byggdes av mjölktankar, kakling, rörarbeten och installationer. Allt tog sin tid. Totalt sju år. 

Brist på pengar kompenserades med envishet och en förstående hustru. På dagarna arbetade jag på Järnhandeln, på kvällarna byggde jag It-progam som finansierade bryggeribyggnationen och på helgerna byggdes bryggeriet. Så höll det på fram till hösten 2003 när bryggeriet blev godkänt av Alkoholsinspektionen. 

Så äntligen. På nyårsafton 2003 krossades malten till den första bryggningen. På nyårsdagens morgon 2004 gjordes första inmäskningen. Det tog alltså nära 20 år från det att de första tankarna började gro till det att man kunde kalla sig bryggare. Lyckoruset var stort när man dagen efter kunde konstatera att det jäsningen var i full gång i det öppna jäskaret. Första året bryggde vi bara Golden Ale. Vi gjorde också en första bryggning Winter Ale. Totalt gjorde vi 8.000 liter öl 2004. Golden Ale sålde vi lokalt på Systembolag och restaurang under första åren. År 2005 fick vi in Winter Ale i Systembolagets julölssortiment. 


Sedan har verksamheten växt allt eftersom efterfrågan har ökat och Systembolaget köpt in fler av våra öl både som säsongsöl och i åretrunt sortimentet. Och allt eftersom verksamheten har vuxit så har vi också fått anpassa lokalerna efter ett ökat behov av utrymmen. Utbyggnationer har gjorts varje år sedan 2007. Det har blivit flasklager, packeteringsrum, ny besökslokal, ny tankhall, ett fristående buffertlager, nytt brygghus, utökade ytor för lagring av tomflaskor och ett reningsverk. 

När det inte gick att bygga ut mer på den tomt bryggeriet står på så köptes Karlsvallen, den gamla fotbollsplanen här i byn där IK Grim spelade fram till början av 2000-talet. Där har vi byggt ett helt nytt bryggeri som tas i bruk i slutet av 2016 eller i början av 2017. Det är ca 150 meter mellan de två anläggningarna och vi har nu två kompletta bryggerier. Det ena för produktutveckling och mindre lanseringar och det andra för den största delen av produktionen. Vi bedömer att vi med dessa förändringar har en väl tilltagen kostym att växa i framtiden.

Signatur

VD och grundare

logotype

Skicka epost till: Oppigårds Bryggeri AB

×