Att vara oberoende
Så länge som vi är ett bryggeri fristående från det stora kapitalets inflytande kan vi kämpa för att behålla och försöka utvidga vårt handlingsutrymme. Om vi inte klarar av detta så är allt annat vi kämpar och brinner för borta. Då är det inte jag och vi som bestämmer vad vi ska göra och det är inte jag och vi som skriver här på hemsidan vad vi tycker är bra. Det är någon annan. Å då har du som konsument inte en aning om vem det är och varför det skrivs. Mig och oss kan ni alltid fronta på nätet, på bryggeriet eller när vi ses på en pub eller ölfestival. Tänk på det nästa gång du gör ett val var du skall lägga dina löneslantar på.
Vad gör vi då på Oppigårds för att utveckla vårt oberoende?
Först och främst så måste vi värna om att vara ett lönsamt företag. Så länge vi lever i en penningekonomi så är det pengarna som styr (Citat Nationalteatern väl?). Är vi inte lönsamma så blir konsekvensen oundvikligen nedläggning eller uppköp.
När man tar beslut som rör pengar har vi alla blivit lärda så att välja det billigaste alternativet så länge som leveransen är ungefär lika bra som det dyrare alternativet. Genom att göra så, så drivs allting till att till slut ägas och produceras av större och större företag. Om vi gör likadant kan vi inte förvänta oss att våra kunder kommer att välja oss heller på lite sikt. Vi försöker därför i alla beslut välja ett alternativ som gynnar vårt lokala samhälle eller det mindre företaget.
Därför kommer vi aldrig att bli ett företag vars produkter finns överallt, i alla sammanhang och i oändlig volym till vilket pris som helst. Vi känner att vi funnit en kostym som känns bra att arbeta i och en storlek på företaget som gör att vi kan hantera semestrar och försäljningstoppar över året. Hittills känns det som vi mer har inspirerat till de många nystartade bryggerier som växt fram över landet än utgjort en allvarlig konkurrens. Hotet