Bryggerier har i stort sett tillgång till samma råvaror. De flesta använder sig av någon av de kommersiella jäststammar som finns att tillgå. Malten som används är oftast välmodifierad och det är ett fåtal mälterier som förser hela branschen med malt. För humliga öl blir det dock stor skillnad beroende på vilken humle som används. Det handlar till stor del om färskhet och var den är odlad men även när humlen har skördats. Vad beträffar humle är det en fördel att vara en stor aktör eftersom det då erbjuds möjlighet att få välja humle.
Öl består till ungefär 90% av vatten och det är en mycket viktig ingrediens. Varierande vattenprofiler i olika europeiska regioner har legat till grund för uppkomsten av olika stilar av öl. Till exempel var vattnet i London lämpligt att brygga mörka öl på och vattnet i Pilsen, Tjeckien, lämpat för ljus öl och Porter och Pilsner var fött. Numer behandlar bryggerier sitt vatten för att i möjligaste mån passa till ölet som ska bryggas.
Även om det teoretiskt skulle gå att få en liknande produkt oavsett var i världen den bryggs spelar hantverket en mycket viktig roll. Bryggeriets val av råvaror, recept, vatten, tillvägagångssätt och hur de olika variablerna samspelar ger i slutänden en unik produkt.
Vatten som står stilla blir snart otjänligt att dricka. Det är samma sak med ölbryggning, man måste hitta på nått nytt, röra sig framåt..
Björn Falkeström